Zaczarowana tabakierka - Kaszubskie Warsztaty Artystyczne

W okresie od czerwca do września 2012 Fundacja Edukacji i Działań Społecznych organizuje Kaszubskie Warsztaty Artystyczne pt. „Zaczarowana tabakierka”.  Projekt współfinansowany przez Samorząd Województwa Pomorskiego.

Celem projektu Kaszubskich Warsztatów Artystycznych  pt. „Zaczarowana tabakierka” jest rozpowszechnienie kultury kaszub na szerokim forum. Projekt odnosi się do podkreślania bogactwa różnorodności kulturalnej w Europie, zgodnie z wytycznymi szeroko pojętego wymiaru europejskiego promującego aktywny udział społeczności lokalnej i mieszkańców Pomorza, działania kulturalne kształtują postawy obywatelskie.
Warsztaty są adresowane do masowego odbiorcy, a głównym zamysłem projektodawcy jest zagoszczenie niniejszej inicjatywy w kalendarzu kulturalnym Pomorza jako impreza cykliczna. Czas trwania warsztatów wraz z prezentacjami artystycznymi (5 dni warsztatów i 3 dni festiwalu kultury kaszubskiej) sprzyja uczestnictwu w proponowanych wydarzeniach młodzieży z regionu Kaszub, a otwarty charakter imprezy stworzy dodatkową atrakcję dla turystów, wzbogacając formy spędzania wolnego czasu dla całych rodzin z regionu Pomorza.  Projekt umożliwia wspieranie inicjatyw na szczeblu regionalnym, nawiązywania współpracy z organizacjami pozarządowymi w działaniach kulturalnych oraz budowaniu więzi społecznych między mieszkańcami miasta i obszarów wiejskich. Aktywizacja środowisk twórczych zajmujących się rękodziełem artystycznym będzie sprzyjać nawiązywaniu nowych kontaktów  oraz zachowaniu dziedzictwa kulturowego regionu, a udział młodzieży stanie się gwarancją kontynuacji tradycji ludowych  równocześnie integrując młodych uczestników z terenów wiejskich i miejskich.

Warsztaty będą inicjatywą dostępną dla wszystkich mieszkańców, chętnych wziąć udział w wydarzeniach podejmowanych podczas projektu. Dzieci i młodzież z Kaszub, biorące udział w warsztatach przygotowawczych w celu opracowania programu artystycznego, będą rekrutowane w szkołach na terenie regionu Kaszub a cała akcja będzie poprzedzona kampanią informacyjną zachęcającą do udziału w projekcie.

Miejscem realizacji projektu będzie Ośrodek Szkoleniowo-Rekreacyjny „Słoneczne Wzgórze” w Stężycy przy Fundacji Słoneczne Wzgórze.

Harmonogram warsztatów dla młodzieży:

Dzień I
Przyjazd grupy dzieci i młodzieży, omówienie programu oraz planowanych działań,
warsztaty artystyczne

Dzień II
Dobór strojów regionalnych dla uczestników, zajęcia z nauki tańców kaszubskich  oraz nauka pieśni kaszubskich z instruktorami, warsztaty artystyczne i twórcze

Dzień III
Nauka tańców kaszubskich, przygotowanie prezentacji zwyczajów i tradycji kaszubskich; warsztaty twórcze