Opiekun osoby starszej

W terminie 01.05-31.08 Fundacja realizuje projekt „Opiekun osoby starszej”  współfinansowany ze środków UE z Europejskiego Funduszu Społecznego działanie 6.3..  Projekt skierowany jest do 12 kobiet 50+ nieaktywnych zawodowo zamieszkałych w mieście Kartuzy. Kobiety jako opiekunki zajmują się osobami starszymi,  niezdolnymi do codziennego funkcjonowania i wykonywania prostych czynności.  Pierwszeństwo do wzięcia udziały w projekcie będą miały kobiety  z wykształceniem średnim, samotne oraz podopieczne GOPS-u.

Według badań PCPR  w Kartuzach, 92% ankietowanych uważa, że tylko kobiety mogą dobrze wykonywać funkcję opiekunki. Projekt ma przyczynić się do przeciwdziałania wykluczeniu społecznym członków lokalnej społeczności. Spośród ogólnej liczby bezrobotnych w powiecie kartuskim w czerwcu 2011 roku, kobiety stanowiły 56% ogółu bezrobotnych. Kobiety 50+ napotykają się codziennie na trudności związane z wejściem i adaptacją na rynku pracy.  Dlatego też głównym celem projektu jest podniesienie umiejętności i kwalifikacji niezbędnych do powrotu na rynek pracy  kobiet nieaktywnych zawodowo uczestniczących w projekcie. Ponadto projekt ma nieść za sobą pobudzenie aktywności zawodowej i społecznej kobiet, zdobycie umiejętności interpersonalnych i ich użyteczności  w relacji z seniorami gminy Kartuzy w celu założenia i funkcjonowania działalności gospodarczej lub zatrudnienia w okresie realizacji projektu oraz zwiększenie samooceny, motywacji i aspiracji zawodowych kobiet.

W ramach projektu od 14 czerwca zaczynają się szkolenia kobiet biorących udział w projekcie. Są to:

1.Warsztaty z doradztwa zawodowego

- indywidualny plan działania

2. Warsztaty zawodowe

- integracja grupy i praca w zespole

- efektywna Komunikacja Wewnętrzna

- rola i zadania opiekuna osoby starszej – sylwetka zawodowa opiekuna

- proces starzenia się organizmu człowieka

- budowanie relacji osoby starszej z jego rodziną

- organizacja czasu wolnego

- formy wsparcia dla osób starszych

- jak założyć własną działalność gospodarczą

- wizyta studyjna w DPS Kobysewo

3. Warsztaty psychologiczne

W czasie trwania szkoleń będzie zorganizowany drobny poczęstunek  dla uczestniczek projektu.  Szkolenia odbywać będą się w siedzibie Fundacji Edukacji i Działań Społecznych przy ul. Jeziornej 2 w Kartuzach.

Projekt jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach działania 6.3