Kobieta wiejska w przestrzeni publicznej

Celem projektu było zwiększenie aktywności i świadomości obywateli i wspólnot lokalnych oraz aktywizacja kobiet do pełnienia istotnych ról społecznych w życiu publicznym, która przełoży się na większy udział kobiet w życiu publicznym. Projekt przyczynił się do odbudowania poczucia własnej wartości kobiet zamieszkujących tereny wiejskie oraz przyczynił się do zmniejszenia negatywnego stosunku do udziału kobiet w życiu publicznym. Projekt skierowany był do pań Sołtys i do członkiń Rad Sołeckich z powiatu kartuskiego. Kobiety poprzez udział w szkoleniu rozwiną swoje umiejętności interpersonalne i komunikacyjne, zdobędą wiedzę w zakresie tworzenia wydarzeń kulturalno-społecznych na terenie wsi oraz zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu zakładania stowarzyszeń i fundacji. Uczestnicy warsztatów rozwiną swoje umiejętności komunikacyjne i interpersonalne, zdobędą wiedzę w zakresie tworzenia wydarzeń kulturalno-społecznych na terenie wsi oraz zdobędą wiedzę i umiejętności z zakresu zakładania stowarzyszeń i fundacji. Projekt miał na celu pokazanie uczestniczkom projektu różnych możliwości i danie im inspiracji, które mogą okazać się pomocne w podejmowaniu dalszych, już samodzielnych działań na rzecz swoich społeczności.

Tematyka szkoleń:

• Kobieta w życiu publicznym,
  • Ustawa o dostępie do informacji publicznych,
  • Ustawa o samorządzie gmin,
  • spotkanie z Internetem i umiejętność pozyskiwania informacji,
  • budowanie własnego wizerunku i autoprezentacji,
  • wystąpienia publiczne,
  • tworzenie wydarzeń kulturalno-społecznych na terenie wsi,
  • zakładanie stowarzyszeń i fundacji,
  • pozyskiwanie środków na działalność pozarządowa.

Szkolenia odbyły się w ośrodku wypoczynkowym na Kaszubach.
Udział w szkoleniu był bezpłatny.

Projekt jest współfinansowany z krajowego Programu Operacyjnego w ramach Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.