Rodzice dla dzieci - Klub przedszkolaka

W terminie 06.06-30.08 br. Fundacja będzie prowadzić bezpłatne zajęcia przedszkolne w  ramach realizacji projektu  „Rodzice dla dzieci – Klub Przedszkolaka”, które będą odbywać się pięć razy w tygodniu. Zajęcia odbywać będą się w Szkole Podstawowej im. Obrońców Wybrzeża  przy ul. Gdańskiej 66. Do projektu przystąpi 14 dzieci w wieku 3-5 lat zamieszkałych w mieście Żukowo. W przypadku dużego zainteresowania tą  inicjatywą do zakwalifikowania uczestników do udziału w projekcie decydować będą informacje zawarte w formularzu zgłoszeniowym. Pierwszeństwo będą miały dzieci z rodzin wielodzietnych i słabszych ekonomicznie.

Celem projektu jest  wzrost rozwoju edukacyjnego i manualnego dzieci z miasta Żukowa, upowszechnienie edukacji przedszkolnej wśród rodziców i bliskich dzieci oraz kształtowanie więzi społecznych i integracja społeczna.  Jednak głównym zamierzeniem realizacji projektu jest zmniejszenie barier w dostępie do edukacji na szczeblu przedszkolnym  dzieci w mieście Żukowo.  Jak wynika z badań najnowszego raportu GUS, tylko 41% polskich dzieci w wieku 3-5 lat korzysta z edukacji przedszkolnej  (w Europie korzysta średnio 80% dzieci).  W  powiecie kartuskim w 2009/10 roku do przedszkoli bądź placówek wychowania przedszkolnego,  głównie w mieście,  uczęszczało  około 30% dzieci w przedziale wiekowym 3-5lat.  Niestety nadal brakuje miejsc w przedszkolach w powiecie kartuskim.

Od edukacji przedszkolnej zależy w ogromnym stopniu przyszłość dzieci. Aż 50% możliwości intelektualnych dziecko wypracowuje do czwartego roku życia. Wtedy właśnie kształtuje się ciekawość świata, pewność siebie, samodzielność oraz umiejętność współpracy z innymi.

W programie zajęć przedszkolnych przewidywane są:

• zajęcia integracyjne (w tym gry i zabawy integracyjne)
  • zajęcia plastyczne
  • zajęcia z rytmiki (nauka zabaw rytmiczno-ruchowych, wyrabianie poczucia rytmu i tempa)
  • zajęcia z języka angielskiego
  • zajęcia w ogrodzie
  • zajęcia indywidualne
  • zajęcia relaksacyjne (odpoczynek, słuchanie/czytanie bajek)
  • spotkania dzieci z książką” (zaangażowanie bliskich dzieci)

Dla każdego dziecka przewidywany jest codzienny poczęstunek.

Dodatkowo pod koniec czerwca odbędzie się piknik rodzinny mający na celu upowszechnienie równości szans. Taka inicjatywa poświęcona będzie zwalczaniu stereotypów  i uprzedzeń ze względu na pochodzenie, płeć czy chorobę.

Projekt jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki w ramach działania 9.5