Klub przedszkolaka

W terminie od sierpnia do listopada Fundacja prowadziła bezpłatne zajęcia w Klubie Przedszkolaka dla dzieci w wieku od 2,5 do 5 lat z gminy Żukowo. Projekt był realizowany w ramach obchodów Europejskiego Roku Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym w Polsce w 2010 r.

Projekt skierowany do dzieci w wieku przedszkolnym od 2,5 do 5 lat, zamieszkałych na terenach wiejskich w gminie Żukowo, które mają problem w dostępie do edukacji przedszkolnej. Celem projektu było stworzenie warunków dla dzieci pochodzących z terenów wiejskich do dostępu do edukacji przedszkolnej, poprzez udział dwa razy w tygodniu w zajęciach integracyjno-przedszkolnych. Dzieci poprzez wizyty w „Klubie przedszkolaka” mogły pobawić się z rówieśnikami nauczyły się dyscypliny, systematyczności, podejmowania decyzji, radzenia sobie w odmiennych sytuacjach, samodzielności i rozwinęły swoje zainteresowania.

Zajęcia w Klubie Przedszkolaka odbywały się w terminie: sierpień – listopad 2010 r.

Program zajęć:

1. Zajęcia integracyjne

2. Gry i zabawy edukacyjne

3. Zajęcia z rytmiki: nauka zabaw rytmiczno-ruchowych dziecięcych,  poznanie piosenek dziecięcych, wyrabianie poczucia rytmu i tempa,

4. Zabawy w ogrodzie

5. Bajki na dużym ekranie

Projekt jest dofinansowany z Unii Europejskiej oraz z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Europejskiego Roku Walki z Ubóstwem i Wykluczeniem Społecznym w Polsce w 2010 r.