AKUMULATOR SPOŁECZNY 2016 – NOWY KONKURS JUŻ 21 MARCA!

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Funduszu Akumulator Społeczny – i tym razem będzie można pozyskać do 5000 zł na realizację ciekawych pomysłów na działania na rzecz mieszkańców naszego miasta i regionu.

W poniedziałek 21 marca br. ruszy nabór wniosków do Funduszu Akumulator Społeczny. Podobnie jak w 2014 i 2015 roku w konkursie będą mogły wziąć udział grupy nieformalne mieszkańców oraz młode organizacje pozarządowe z powiatu kartuskiego.

Środki przeznaczone na realizacje Państwa pomysłów podzielone zostały na trzy kategorie: MIKROGRANTY do 500 zł na dowolną inicjatywę społeczną, MAŁE GRANTY do 5000 zł na inicjatywę z obszaru pożytku publicznego, START UP do 5000 zł - środki na wsparcie szkoleniowe i techniczne organizacji pozarządowych, które działają nie dłużej niż 18 miesięcy i ich budżet nie przekracza 25 000 zł za rok ubiegły.

Operatorem Funduszu Akumulator Społeczny na terenie ow. kartuskiego jest Centrum Inicjatyw Obywatelskich w Słupsku przy współpracy z Fundacją Edukacji i Działań Społecznych w Kartuzach.

Podobnie jak w poprzednich edycjach aplikowanie o środki odbywa się przy pomocy portalu Witkac.pl. Wystarczy zarejestrować grupę nieformalną (przynajmniej 3 osoby – przyjaciele, sąsiedzi, znajomi, itp.) lub organizację pozarządową (liczy się data wpisu do KRS – uprawnione są organizacje działające nie dłużej niż 18 m-cy w chwili składania wniosku). Następnie złożyć wniosek poprzez elektroniczny formularz.

Ostateczny termin składania wniosków upływa 20 kwietnia br. Ocena formalna i merytoryczna wniosków potrwa do 15 maja br. Czas na realizację dofinansowanych pomysłów:  15 maja - 15 października 2016.

FUNDUSZ AKUMULATOR SPOŁECZNY powstał ramach projektu „Pomorski aktywator społeczny – małe inicjatywy, duże zmiany” realizowanego na terenie woj. pomorskiego przez Centrum Inicjatyw Obywatelskich w Słupsku, Stowarzyszenie EDUQ w Lęborku, Fundację Pokolenia w Tczewie, Fundację Parasol w Bytowie, Fundację RC w Gdańsku, Stowarzyszenie Morena w Gdańsku oraz Fundację LGD – Naszyjnik Północy w Debrznie