Forum subregionalne

Dnia 16.10.2013r. odbyło się w powiecie kartuskim Forum Subregionalne pt.” Profesjonalizacja NGO - tworzenie miejsc pracy”, zrealizowane w ramach projektu pt. „Od samoorganizacji do partycypacji  poprzez wsparcie pomorskich centrów organizacji pozarządowych” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z Działania 5.4.

W debacie z udziałem władz samorządowych oraz przedstawicieli sektora pozarządowego wzięła udział pani Małgorzata Marcińska wiceminister Pracy i Polityki Społecznej oraz Krzysztof Więckiewicz - dyrektor Departamentu Pożytku Publicznego. Spotkanie miało charakter konsultacji społecznych. Dyskutowano m.in. o możliwościach funkcjonowania organizacji pozarządowych tak, by łatwiejsze było tworzenie przez nie miejsc pracy. Z przedstawionych danych wynika, że organizacje społeczne już generują coraz większe zatrudnienia, ale to wciąż ułamek procenta w skali gospodarki narodowej.

W ramach debaty głos zabrali eksperci III sektora : Marcin Dadel, Marta Makuch, Jerzy Boczoń i Marek Olechnowicz oraz przedstawiciel biznesu Dariusz Adamowicz. W wypowiedziach ekspertów dominował głos, że nie wszystkie organizacje pozarządowe muszą się ekonomizować aby funkcjonować. Zbyt szybkie wejście w działalność gospodarczą może spowodować zanik misyjności i podstawowych celów organizacji pozarządowych.

Podczas spotkania podsumowano III kadencję Rady Organizacji Pozarządowych Powiatu Kartuskiego oraz wybrano nowych jej członków.

Lokalne spotkanie zostało zorganizowane przez Samorząd Powiatu Kartuskiego, Fundację Edukacji i Działań Społecznych w Kartuzach oraz Centrum Inicjatyw Obywatelskich w Słupsku.