Podsumowanie PFIP 2013

W jakim kierunku rozwija się III sektor w Polsce? Po co pomorskim organizacjom federacja? Jak rozwiązywać konflikty na linii NGO-JST? W jaki sposób efektywnie wspierać aktywność młodzieży? Po co nam Pakt na rzecz budowania społeczeństwa obywatelskiego? O tych i wielu innych kwestiach dyskutowaliśmy na Pomorskim Forum Inicjatyw Pozarządowych w Ustce 11 i 12 października 2013 roku.

Drodzy uczestnicy, drogie uczestniczki! Kolejne Pomorskie Forum Inicjatyw Pozarządowych już za nami. W tym roku mieliśmy przyjemność gościć Państwa w nadmorskiej Ustce. W przygotowaniu tegorocznego PFIP wspierało nas Centrum Inicjatyw Obywatelskich, Pomorska Sieć Centrów Organizacji Pozarządowych, Pomorska Rada Organizacji Pozarządowych oraz Pełnomocnik Marszałka Województwa Pomorskiego ds. współpracy z organizacjami pozarządowymi.

PFIP to wydarzenie wyjątkowe dla pomorskich organizacji pozarządowych. To święto najbardziej aktywnych działaczy społecznych, którzy z pasją pracują na rzecz swojego środowiska lokalnego.

Jak przedstawia się tegoroczne Pomorskie Forum Inicjatyw Pozarządowych w liczbach?

Oto krótkie zestawienie:
- 281 zgłoszeń,
- 224 osoby uczestniczące,
- 2 dni wymiany doświadczeń pomiędzy przedstawicielami/przedstawicielkami pomorskich NGO’sów,
- 6 paneli i  6 rekomendacji,
- 6 godzin merytorycznej dyskusji,
- 4 godziny świetnej zabawy,
- 18 panelistów/panelistek €“i ekspertów/ekspertek,
- 5 nowych członków Pomorskiej Rady Organizacji Pozarządowych,
- 25 NGO’sów prezentujących swoją działalność podczas Słupskiego Festiwalu Organizacji Pozarządowych

PFIP 2013 to jednak nie tylko wyniki. To czas, który mieliśmy okazję spędzić razem, a którego efektów nie da się zmierzyć w liczbach. To wspólne świętowanie dwudziestych  urodzin Fundacji RC z Gdańska, spotkania w „nieformalnej” atmosferze i świetna pozarządowa zabawa.

Dziękujemy Wam za to, że mogliśmy ten czas spędzić razem :)

Zespół organizacyjny PFIP 2013